George Kanellos

Webbtrender deluxe

Kvinnor i Sverige surfar mest i världen

with one comment

World Internet Project släppte för två dagar sen sin första rapport över internetanvändningen i världen. Arbetet påbörjades 1999 med Sverige som en av de fyra initiativtagarna, och omfattar numera nästan 30 länder. Rapporten kommer med några intressanta insikter för oss i Sverige:

 • Kvinnor i Sverige surfar mest i världen.
  Män i Sverige kommer på tredje plats i samma jämförelse.
 • 80% av åldersgruppen 45-65 använder internet
  Medelålders i Sverige är bra på att använda internet. En viktig, stark och stor målgrupp. Mycket bra.
 • Sverige sämst på att använda internet för distansutbildning
  Mycket intressant för oss som arbetar i högskolevärlden. Endast 4% av internetanvändarna har använt internet för att utbilda sig. Vi har redan sett en stor ökning när det gäller distansutbildning, men denna statistik visar att det finns ännu större potential.
 • Sverige sämst på att använda internet mobilen.
  Ungern, Israel och Kanada surfar 2 timmar i veckan med mobilen. I Sverige är siffran 0,3 timmar. Det märks att mobilen är på uppgång, så här har vi också en stor potential. Satsa mer mobilt!
 • E-handel är utbrett, men svenskarna handlar inte så ofta på nätet
  En förvånande statistik, men det verkar som att 75% av internetanvändarna i Sverige handlar mer sällan än en gång i månaden. Kan det bero på nätshoppingens natur, att vi shoppar större/dyrare saker på nätet, och därav mer sällan? Det vore intressant med ytterligare en dimension där man jämför hur mycket pengar som spenderas online.
 • Svenskarna är skeptiska till information på internet
  I Sverige anser endast 50% att internet är en viktig informationskälla. I de andra ledande internetländerna är den siffran över 66%. Detta, i samband med att 30% anser att bara en liten del av informationen på internet är tillförlitlig, innebär nog att svenskarna inte är lika lättövertalade på nätet. Detta ställer ännu högre krav på oss som skapar innehåll på webben, vi måste helt enkelt kämpa mer för att skapa en känsla av pålitlighet och äkthet.

Dessa punkter kändes intressantast i den svenska sammanfattning som finns att beställa kostnadsfritt hos World Internet Institute. Rapporten i sin helhet går förstås också att beställa.

Hittat genom Beta Alfa.

Written by George

26 november 2008 den 12:07

Publicerat i Webb

Tagged with

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] återstår att se när Sverige kommer ifatt Ungern, Israel och Kanada i mobilsurfande. Då blir annonsering i mobilen mer användbar och kan ta fart på allvar. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: