George Kanellos

Webbtrender deluxe

Släpp ifrån dig makten!

leave a comment »

Det känns att detta ämne kommer genomsyra mycket av det som skrivs på denna blogg. Jag känner mig tjatig när jag gång på gång tar upp den eviga röda tråden i form av mantran som:

För att lyckas med en webbsatsning måste man släppa ifrån sig makten till sina målgrupper

Men i slutändan är det just den delikata frågan om makt som är skillnaden mellan en lyckad webbtjänst och en bra idé som av någon konstig orsak inte blev en succé. Internetworld konstaterar detsamma.

Hur stor succé skulle YouTube vara om alla klipp laddades upp av en redaktion? Hur många skulle använda Wikipedia om alla fakta levererades av en stängd grupp experter? Är det lönt att fråga sig varför sajter som Digg, Delicious, Flickr och Google Maps är så populära? Alla låter de sina användare skapa, ändra, kommentera, kombinera innehåll med stor frihet.

Jag skulle vilja gå så långt och säga att desto mer makt en sajt ger till sina användare, desto större är dess potential att slå igenom stort. En sådan korrelation går tydligt att observera, och det skulle säkert gå att skapa en mycket enkel formel för att illustrera detta. Kanske finns det redan en formel, kanske dedikerar jag ett framtida inlägg för att skapa en stabil definition.

Same Same But Different läste jag att Sofia Mirjamsdotter och Niclas Strandh skrivit en debattartikel om hur medievärlden misslyckas med att anamma internet och nya affärsmodeller i allmänhet. Hur denna institution, som fram till för några år sedan kallades för ”den tredje stadsmakten”, tappat sin trovärdighet och sin auktoritet i publikens ögon.

Hur ska traditionella medier gå tillväga för att bota denna sjukdom? Läs debattartikeln på Newsmill eller i Medievärlden. Beta Alfa kommenterar också artikeln.

Written by George

03 december 2008 den 16:22

Publicerat i Webb

Tagged with , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: