George Kanellos

Webbtrender deluxe

Grekland i lågor

with 9 comments

Läget i Aten har gjort om min blogg till en rapportering av grekiska medier. Detta är ingen politisk blogg, jag har inga politiska preferenser. Jag är uppriktigt ledsen över vad som händer i landet där jag har mina rötter, och jag känner mig manad att berätta vad som händer. Tänk om allt var frid och fröjd, och jag fortsatte lyfta upp webbtrender och andra intressanta webbigheter.. Känns för trivialt just nu bara.

Jag pratade med släkt och vänner som bor i centrala Aten, och de berättar att det känns som att de är mitt i ett krig. Jag läser i grekisk media att läget har åter förvärrats. Många fler byggnader i centrala Aten står i lågor, och det ser inte ut att avta. I hela landet har demonstrationståg och kravaller uppstått, och i många fall har polisstationer varit ändamål för skadegörelse och attacker.

Rapporteringen sker på olika nivåer. Alla medier, oavsett kanal, är i stort sett dedikerade detta ämne. Youtube är fyllt med videoklipp från ögonvittnen och från TV. Bloggar ger sin bild av vad som händer, oftast väldigt subjektivt men på helt annat sätt, nära händelserna. En blogg vid namn Mr. Taper TV streamar live ett eget program, där man pratar om händelserna, de senaste utvecklingarna och visar filmer som de spelat in precis efter söndagens kravaller. En annan blogg har bilder från Olof Palmes gata i Aten.

En blogg visar upp bilder på tårgas vars bäst-föredatum har passerat, och konstaterar att gammal gas används mot demonstranterna. Jag vet inte hur stor roll detta spelar i praktiken, men formuleringen lyder: Utgången… demokrati.

Flera Facebookgrupper startades till Alexis Grigoropoulos minne. Den största har drygt 76 000 medlemmar i skrivande stund.

I forumet Polytexnio, som är döpt efter universitetet som står som symbol för 1973 års kravaller i Aten, förs förstås diskussioner kring det aktuella läget i landet. Många minns dessa kravaller och drar paralleller med de senaste dagarnas händelseutveckling.

Jag såg nyss en bild som förmodligen föreställer polismannen som är häktad för dödskjutningen. Ärligt talat, det gick plötsligt upp för mig; jag tycker så synd om honom. Vem vet hur detta hände? Vad som än hände måste det kännas ytterst plågsamt för en trebarnsfar att ha en 16-årig pojkes liv på sitt samvete.

Nu är jag trött. Hoppas att allt är över imorgon bitti.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Written by George

09 december 2008 den 01:01

Publicerat i Annat

Tagged with , , ,

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tycker synd om? Tyck synd om Alexis och hans familj.
  Tyck synd om polismannens tre barn.Tyck synd om
  Grekland som står i lågor.Hur kan du tycka synd om
  en man som helt oprovocerat sköt ihjäl en femtonårig pojke?Så kallblodigt?Som helt kallt,sedan vände ryggen och gick därifrån?År det plågsamt för honom?
  Hur plågsamt är det för Alexis familj och vänner?
  Och,ja vi vet alla vad som hände.Just nu råder det ingen tvekan att polismannen siktade och sköt utan anledning.Tycker du synd om alla mördare?

  Helena

  09 december 2008 at 14:40

 2. Helena, jag ber dig att läsa mitt tidigare inlägg om dessa händelser, så förstår du att jag känner precis som du, fast jag inser också att polismannen är att tycka synd om men på ett annat sätt.

  George

  09 december 2008 at 15:04

 3. det är djupt tragiskt det som händer. har inte riktigt förstått hur det hela började men att det trappades upp i samband med dödsskjutningen. jag läste att han blev skjuten i samband med att han tänkte kasta en brandbomb mot poliserna. iallafall jag ska hålla alla mina fingrar korsade att din släkt klarar sig därnere. o jag hoppas inga fler dör. kram s

  skandalprinsessan

  09 december 2008 at 16:34

 4. jag håller med dig om polismannen, George, och tycker samtidigt att det blivit lite löjligt med kravallerna nu, jag menar hela minnet av Alexis är knappt i fokus längre. Vad är poängen? Bränna ner hela Aten? Få flera hundratals personer mista sina arbetsplatser och hamna i djup skuld? Som om de inte hade nog med problem sen innan?

  skolbarnen samlades i skolorna idag och visade sin sorg och fick uttrycka vad de tycker om dagsläget, på ett civiliserat sätt. det uppmärksammades av landet och mål kunde sättas mot förbättring.

  kravallerna och bränderna har pågått i tre dagar. det uppmärksamass, minst sagt, också av landet. men inget bra har eller kommer komma ut ur det, tvärtemot är chanserna stora att fler och fler kommer rättfärdiga polisernas hantering av situationen.

  när kommer gränsen nås?

  taz

  09 december 2008 at 16:35

 5. Orsakerna kan man diskutera. Men en viktig anledning är missnöjet med grekiska politiker och partier. Det finns två sidor som har växlat vid makten under årtioenden. Socialistiska Pasok och Konservativa Ny Demokrati. Problemet är att oavsett vem som styr så är bl.a korruptionen utbredd i partierna och samhället. Nu hörde jag nyss på Ekot att opinionsundersökningr visar att grupper på högerkanten som vill ha lag och ordning får ökat stöd. De kriminella protestanterna tycks ha gjort bort sig bland breda skaror av folket.

  Blir polisen anfallen så tycker jag dom skall försvara sig. Många hänger ut polismannen utan att dom eller vi alla vet vad som är bakgrunden.

  Apse

  09 december 2008 at 17:33

 6. Krossa anarkismen och kommunismen!

  Göran Scheike

  09 december 2008 at 18:39

 7. Bra Göran! Varför skrev du inte en längre kommentar? Den passar ju så bra in i resten av diskussionen.

  George

  09 december 2008 at 19:42

 8. George. Varför tycker du synd om polismannen dom sköt ungen?
  I bästa fall verkar ha ha skjutit mot och kring folk för att visa sin makt, i värsta fall mördade han ungen kallblodigt. Inget tyder på att han skulle använt pistolen i nödvärn på något sätt

  sdhsdf

  10 december 2008 at 01:24

 9. Jag tycker bara synd om honom för att han har en ung pojkes liv på sitt samvete. Med det menar jag inte att han inte förtjänar att ha det, eller den dom han kommer få.

  George

  10 december 2008 at 10:20


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: